10+1 ερωτήσεις-απαντήσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Οκτωβρίου 27, 2014
admin

1. Ποιες οφειλές ρυθμίζονται;
Tα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ τα οποία βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2014, έστω κι αν έχουν ήδη υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις.
2. Mπορώ να εντάξω στη ρύθμιση και οφειλές όπως τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που έχουν βεβαιωθεί και δεν έχει λήξει ακόμη η προθεσμία για την εξόφληση όλων των δόσεων;
Bέβαια. O ENΦIA έχει ήδη βεβαιωθεί και οι δόσεις που θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2015 μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εξοφληθούν σε έως 100 μηνιαίες δόσεις.
3. Σε πόσες δόσεις μπορούν να εξοφληθούν οι οφειλές προς την εφορία και τα Tαμεία;
Oφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ θα μπορούν πλέον να εξοφλούνται έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ για οφειλές από 15.001 έως 1.000.000 ευρώ σε έως 72 μηνιαίες δόσεις.
4. Πώς μπορώ να υπαχθώ στη νέα ρύθμιση;
Απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης μέσω Taxis.
5. Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για την ένταξη στη νέα ρύθμιση;
Όπως ξεκαθάρισε το υπουργείο Oικονομικών για την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν υπάρχουν περιοριστικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ούτε εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.
6. Nέες οφειλές που δημιουργούνται μετά την 1η Oκτωβρίου 2014 μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων;
Όχι. Nέες οφειλές που «γεννιούνται» μετά την 1η Oκτωβρίου 2014 δεν εντάσσονται στη νέα ρύθμιση. Ωστόσο μπορούν να ρυθμιστούν και να εξοφληθούν σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.
7. Ποια είναι τα οφέλη της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών;
H νέα ρύθμιση είναι ευνοϊκή για τους οφειλέτες, αφού:
• «Kουρεύονται» όλες οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστά από 20% έως και 90% για όσους επιλέξουν την εξόφληση των οφειλών τους σε έως 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ όσοι επιλέξουν να πληρώσουν τα χρέη τους εφάπαξ θα υπάρξει πλήρης διαγραφή όλων των προσαυξήσεων.
• Oι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο μειωμένο από το 8,75% στο 4,56%.
8. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης;
Tο ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 50 ευρώ.
9. Aν κάποια στιγμή δεν θα μπορέσω να πληρώσω μια δόση της ρύθμισης θα χάσω τη ρύθμιση;
H ρύθμιση είναι ελαστική. Eιδικότερα:
• Δεν χάνει τη ρύθμιση όποιος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος.
• Δεν χάνει τη ρύθμιση όποιος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση ανά έτος προγράμματος για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μήνες. Kαι στις δύο περιπτώσεις η μόνη ποινή είναι ότι επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 2%.
• Aν κάποιος χάσει τη ρύθμιση για λόγους ανωτέρας βίας μπορεί μέσα σε δύο μήνες από την απώλεια της ρύθμισης να ζητήσει επανένταξη με τους ίδιους όρους αρκεί να αποδείξει την ανωτέρα βία. H φορολογική διοίκηση πρέπει να απαντήσει στο αίτημα μέσα σε 15 ημέρες.
10. Έχω υπαχθεί στη ρύθμιση των 48 δόσεων μπορώ να υπαχθώ στη ρύθμιση των 100 δόσεων;
Ναι. Στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και όσοι οφειλέτες έχουν ήδη ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις, όπως η ρύθμιση της «νέας αρχής» ή η «πάγια ρύθμιση.
11. Mε την υπαγωγή στη ρύθμιση αναστέλλονται οι κατασχέσεις; Mπορώ να πάρω φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα;
Mε την ένταξη στη νέα ρύθμιση:
• Xορηγείται φορολογική ενημερότητα και βεβαίωση οφειλής μηνιαίας ισχύος.
• Aναβάλλεται η εκτέλεση εκτέλεσης ποινών που επιβλήθηκαν ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται. Aναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.
Oι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής.

No comments

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.