Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 100 εκατ. ευρώ

Νοεμβρίου 13, 2014
admin

Νέα ευκαιρία χρηματοδότησης θα έχουν τόσο οι νεοφυείς επιχειρηματικές δραστηριότητες (startups) όσο και εταιρίες σε λειτουργία με κονδύλια που ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γραφείου μας Smart Money το νέο πρόγραμμα που έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Ανάπτυξης είναι για όσους θέλουν να στήσουν ή να εκσυγχρονίσουν την επιχείρησή τους.

Το πρόγραμμα «σπάει» σε δύο δράσεις, όπου για καθεμία από αυτές θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι ενδεχομένως υπάρξει κάποια «πριμοδότηση» για τους νέους και για τις γυναίκες.

Η πρώτη δράση θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις startups. Στο πλαίσιο αυτής, θα επιδοτείται μέχρι 40.000 ευρώ κάθε επιλέξιμο έργο, ενώ θα καλύπτονται στο 100% τα λειτουργικά έξοδα και οι θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του υπουργείου, εκτιμάται πως θα πάρουν το «πράσινο φως» περισσότερα από 5.000 επενδυτικά αρχεία. Η χρηματοδότηση σε αυτή τη δράση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η δεύτερη δράση θα αφορά σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ενίσχυση σε αυτή την περίπτωση είναι μέχρι 200.000 ευρώ και μπορεί να καλύπτεται έως το 50% των επιλέξιμων δαπανών. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να εντάσσονται σε έναν από τους παρακάτω κλάδους δραστηριότητας: αγροδιατροφή, εφοδιαστική αλυσίδα, περιβάλλον, υγεία-φαρμακευτική βιομηχανία, ενέργεια, υλικά-κατασκευές, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες (έτοιμο ένδυμα, χειροτεχνία, αλλά και εκδόσεις βιβλίων, κινηματογράφος κλπ).

Πρόκειται ουσιαστικά για κλάδους από τους οποίους μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsely Company εκτιμούν ότι μπορούν μέχρι το 2021 να δημιουργηθεί πληθώρα νέων θέσεων εργασίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια προδημοσίευση πρόσκλησης και έπειτα από 2-3 εβδομάδες θα ακολουθήσει η πρόσκληση για να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Η τελευταία θα παραμείνει στον «αέρα» για 2-3 μήνες, ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα επενδυτικά τους σχέδια με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

No comments

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.